Geschiedenis

TORHOUT 1992 KM is ontstaan uit de fusie van 2 Torhoutse clubs, namelijk KVK Torhout en KSK Torhout.

In 1920 werd FC Torhout opgericht, later werd dit KFC Torhout en daarna uiteindelijk KVK Torhout.  De ploeg droeg stamnummer 110.  Tot 1951 speelde dit team op de vroegere”paardenmarkt”(waar nu ongeveer het zwembad en de naburige parking zich bevindt).  Vanaf 1951 kwam VK Torhout op “DE VELODROOM” spelen.  Inderdaad, vroegere jaren werd hier op piste gereden.  Tijdens de tweede wereldoorlog braken de Duitsers deze af om er een munitieopslagplaats te vestigen.

In 1926 werd SK Torhout opgericht, later werd dit KSK Torhout.  De ploeg had stamnummer 822.  Tot 1927 speelde de ploeg aan de “Roeselaerse Kalsijde”, daarna aan de “Kortemarkse Kalsijde”.  Vervolgens werd tot 1963 aan de “Brildam” gespeeld tot deze gronden verkaveld werden. , Vanaf dan werd op het stedelijk sportstadion gespeeld, achter het zwembad, en dit tot aan de fusie.

Deze fusie komt er dus in 1992.  Vandaar ook de naam TORHOUT 1992 KM of voluit TORHOUT 1992 KONINKLIJKE MAATSCHAPPIJ, verwijzende naar de 1ste K in zowel de vroegere benaming KVK als KSK. Gevoelige materies worden met geven en nemen opgelost. 

Charles Hollevoet van KVK origine wordt de eerste voorzitter.  Secretaris en gerechtigd correspondent wordt Rudi Vanneste met KSK signatuur. Het eerste elftal speelt op het terrein van KVK.  Ook de groen/witte kleur verwijst naar deze ex-club.  Het stamnummer wordt dat van KSK, nl. 822, hoewel het stamnummer van KVK (110) naar een vroegere oorsprong verwijst.  De kantine op het terrein heet nog altijd “CLUB 110”.  Het telefoonnummer van deze kantine is 050/220 110. 

De fusieploeg start in 1ste provinciale (beide ploegen waren tijdens het seizoen 1991-1992 broederlijk samen gedaald uit 4de klasse).  In korte tijd promoveert KM echter naar vierde en zelfs derde klasse.

In 2000, na onenigheid in het hoofdbestuur, komt er een defusie.  Het jeugdbestuur kent deze perikelen niet.  Secretaris Rudi Vanneste scheurt zich met enkele volgelingen af en sticht NSK(New Sportkring) Torhout.  Zij starten in 4de provinciale.

Het afgeslankte KM TORHOUT blijft op De Velodroom spelen.  Onder leiding van de dynamische voorzitter Oswald Bossuyt, opvolger van Charles Hollevoet, kan het zelfs tot de top van 3de klasse doordringen. 

Tijdens het seizoen 2007/2008 volgt er een dipje met degradatie naar 4de klasse.  Voor niet lang .  In het seizoen 2008/2009 eindigt KM op de 9de plaats maar wordt wel periodekampioen in de 2de ronde.  Hierdoor kan men meespelen in de eindronde. Deze 2 matchen worden gewonnen en zo herovert KM zijn plaats in 3de.  Waar ze op heden nog steeds spelen.

Ondertussen overleed voorzitter Oswald Bossuyt onverwacht op 28 oktober 2008 op 72-jarige leeftijd.  Hij wordt opgevolgd door Joël Willem die de derde voorzitter van KM wordt.

De club eindigt twee maal twaalfde en in het seizoen 2011-2012 zelfs vijfde met winst in de derde periode. De eindronde voor promotie naar tweede klasse kan echter niet meegespeeld worden wegens het niet aanvragen van de benodigde licentie.

Tijdens het seizoen 2012/2013 neemt Dick D'Hoore het voorzittersschap over van Joël Willem, die wel bestuurslid blijft. Johan Bossuyt, zoon van de voormalige voorzitter Oswald Bossuyt wordt ondervoorzitter. De club zal opnieuw het seizoen afsluiten in de subtop met een gedeelde zesde plaats.

Na twee seizoenen op het nippertje de redding te kunnen bewerkstelligen zal onze club als enige club voor het zevende opeenvolgende seizoen, en dit voor het laatst gezien de op til staande hervormingen,  het seizoen aanvangen in derde nationale A.

Onze club blijft het sportief moeilijk hebben zowel in het laatste jaar derde nationale A als in de nieuwe hervormde tweede amateurreeks. Het tweede seizoen (2017-2018) in die nieuwe reeks wordt fataal en met een voorlaatste plaats zakt de club na tien jaar terug naar de "oude bevorderingsreeks", tegenwoordig de derde amateurreeks.

Het seizoen 2018-2019 begint opneuw desastreus, na twee periodes heeft onze ploeg "slechts" veertien punten op de teller staan. Het bestuur onder leiding van voorzitter D'Hoore wil niet opnieuw degraderen en grijpt tijdens de winterstop in. Vijf spelers worden aangetrokken maar Jason Vandelannoite is niet speelgerechtigd. De andere vier zorgen mee voor de redding en de club sluit het seizoen af met een tweede plaats in de derde periode met 20 punten. Een veilige twaalfde plaats in de eindrangschikking met 34 punten is het eindresultaat dat slechts in de allerlaatste minuten van de competitie werd tewerkgesteld.

Seizoen 2019-2020 lijkt opnieuw onverwacht een moeilijk seizoen te worden. De club staat vlak voor de jaarwisseling voorlaaatste na het toen al veroordeelde Bornem. In een vooruitgeschoven wedstrijd op 21 december is Jason Vandelannoite voor het eerst speelgerechtigd en wint KM met 1-2 op het veld van Stekene. Het begin van de heropstanding.

Na de wedstrijd van 8 maart wordt de competitie abrupt tot een einde gebracht door het coronavirus. KM staat op dat moment gedeeld tiende op een twaalfde plaats met 28 punten en moest van de laatste zes wedstrijden nog tegen de laatste vier in het klassement spelen. Het eindklassement verbeteren zat er dus niet meer in maar KM blijft in derde amateur nadat het ook haar licentie krijgt die voor het eerst ingevoerd werd in de amateurreeksen D2 en D3.

In het tussenseizoen werd in onderling overleg tussen beheerraad, dagelijks bestuur en jeugdwerking beslist om de naam van de club Torhout 1992 KM aan te passen naar de in de volksmond liggende naam KM Torhout (Voluit Koninklijke Maanschappij Torhout. Deze werd goedgekeurd door de bond en ook het Paleis gaf toestemming om de naam "Koninklijk" verder te gebruiken.

Seizoen 2020-2021 moet een rustig sportief seizoen worden maar loopt weer op een sisser af. KM speelt goed voetbal met één gewonnen en gelijk gespeelde wedstrijden maar verloor er ook twee. Hiermee staat KM op een gedeelde zevende plaats. Na vier wedstrijden wordt alles onverbiddelijk stilgelegd wegens het opnieuw opkomende corona virus. Er wordt dat seizoen niet meer gespeeld en het seizoen 2021-2022 zal met dezelfde ploegen gespeeld worden.

Tijdens het seizoen 2021-2022 eindigt onze club op een gedeelde derde plaats met een eindrondeticket als beloning. In die eindronde werd eerst met 3-1 verloren op Turnhout, daarna werd Diest met forfaitcijfers naar huis gestuurd en op de laatste speeldag won KM nipt maar verdiend met 1-0 van Overijse waardoor het na enkele jaren vagevuur in 3de amateur terug naar 2de amateur steeg. In het tussenseizoen zou ook een tweede ploeg opgestart worden in 4de provinciale B.

Keolis